Az állatvédelemhez Te is kellesz! 

Ideiglenes Befogadás

Minden kiskutya/kiscica esete más és más. Jelen írásban általános dolgokról olvashattok, melyek segíthetnek eldönteni belevágnátok-e, vagy tudjátok mivel kell számolnotok.

A szöveg terjedelme ne ijesszen el, nem olyan nagy ördöngösség, megígérjük, csupán a teljeskörű tájokaztatás fontos lehet a döntéshozatalnál. Belevágunk!

Mi is az az ideiglenes befogadás?

Ideiglenes befogadásnak nevezzük azt, amikor valaki befogad egy utcán/menhelyen/gyeptelepen/bizonytalan helyen lévő kisállatot az otthonába, majd vagy egy darabig, vagy gazdásodásig a gondját viseli.

Sok esetben keresnek S.O.S. megoldást is a mancsosaink, így néhány nap is ki tud minket húzni a csávából, hogy legyen elégséges időnk ideiglenes befogadót találni.

Ha szereted az állatokat, van időd, nem 12 órában dolgozol, hanem csak 8-ban mondjuk, van türelmed, helyed, tudod mivel jár egy kutya/cica, vagy szeretnéd tudni, akkor jelentkezz ideiglenes befogadónak. Ha szeretnél örökbefogadni, de nem tudod készen állsz-e rá, akkor is jó lehetőség, hogy segítsen egy felelős döntést hozni, ha kipróbálod magad.

Miért jó?

Jó Neked, jó Nekünk, jó a kis Árvának, mert eggyel kevesebb kisállat sínylődik bizonytalan körülmények között. 

Tévhit, hogy egy átlag ember nem lehet ideiglenes befogadó. Bárki, aki kellő igyekezettel szeretne segíteni, fog tudni majd. Ráadásul nem is pénz kérdése, hiszen egyre több adományozónknak hála, tudunk tápban, orvosi költségekben, felszerelésben segíteni. Albérletből (persze ha állatbarát), kocsi nélkül (van taxi és fuvarsegítség) és 8 órás munkarenddel is lehet valaki ideiglenes befogadó.

Ha befogadsz egy kisállatot és megismered a személyiségét/szokásait, az már hatalmas segítség, hiszen hiszünk abban, hogy a tökéletes család megtalálása függ magától a kisállattól, hiszen ha pl. a mozgányigénye nagyobb, mint amennyit teljesíteni tudna az adott család, akkor se az Ő, se pedig a mentvényünk élete nem lesz boldog, kiegyensúlyozott.

A marketing az élet majdnem minden területén nagyon fontos, a jó képek jobban átadják egy-egy kisállat lényét és jobban megteremtik az örökbefogadására irányuló szándékot, így nagyobb eséllyel fogad örökbe az ember egy olyan kisállatot, aki plüssjátékok között fetreng a fotón. Az emberek sajnos nagy hátránynak veszik, ha egy kutyus utcáról keres otthont, ami érthető, hiszen nem tudják hogyan is kell ennek nekiállni, így ez nem az emberek hibája, pusztán annak, hogy segítenünk kell Nekik. 

Első lépések

Ha jelentkezel egy kisállatra, mindig tájékozódj! Mielőtt ezt megtennéd, egy 0. lépésben végy egy nagy levegőt és futtasd végig az elméden, tervezel-e örökbefogadást is, vagy csak szeretnél segíteni/kipróbálni. Ez nem csak nekünk segítség, de Neked is, mert ha eleve tervben van, hogy megtartod, a válogatás belefér, egyébként, ha biztosan nem tartanád meg, olyan kisállatot tudunk Neked ideiglenes befogadásra adni, akire mondjuk még nem jelentkeztek.

A szervezés előtt fontos felkészülni a kisállat fogadására. Minden infót érdemes megkérdezni a kisállatról, milyen előélete volt, mi a háttértörténete, történt-e élősködőmentesítés, van-e oltása, mennyi idős, stb.

A kutyusainkat menhelyről/gyeptelepről, utcáról, vagy rosszabb körülmények közül hozzuk. Olykor előfordul, hogy a kisállat nem a legjobb egészségnek örvend, de minden tájékoztatást megadunk, hogy ne csak Te, de mi is felkészülten várjuk. Nagyon ritkán, de előfordulhatnak súlyosabb, még eddig nem mutatkozott betegségek, ezért igyekszünk úgy feljuttatni a kisállatokat, hogy 5-7 nap karantén után, biztos legyen az, hogy súlyos gond nincs a háttérben. Nem vagy egyedül, a kisállat nem kizárólag a Te felelősséged, ez közös, minden anyagi és humán erőforrást meg fogunk tudni adni, ami csak kell.

Mi kell hozzá?

Amennyiben olyan ideiglenes befogadónak érzed magad, aki segítene nekünk abban, hogy beszerzed a kellő dolgokat, szívesen vesszük, de van lehetőség tőlünk ezekben segítséget is kérni.

Táp: mindenképpen a kisállat életkorának megfelelő legyen (lehetőleg minőségi és ha kölyköt fogadsz: csirkementes).

Kedvenc márkánk: Select Gold Sensitive

Fekhely: nem kell nagy ügyet csinálni belőle, a kisállatok úgyis ott alszanak, ahol a legkényelmesebb, ha van egy puha pléded, azt is nagyon-nagy szeretettel fogadják

Tálka: Párszáz forintért lehet már kapni, de egy régebbi fagyis edény is tökéletesen megfelel, ha kietted belőle a pörköltet és kitisztítottad. Kell egy vizes és egy ételes. Ha két kutyust fogadsz, külön tálból egyenek, de a víz maradhat közös.

Játék: Mindig olyat válassz, ami biztonságos, nincs benne olyan, ami súlyos gondot okozhat lenyelésnél. (Gumilabda tilos!)

Kutyasampon: Ha bolhás a pici, jobban jársz egy spot-onnal, ami előtt és után 48 óráig nem fürdetheted. Ezen felül bármilyen kutyasampon tökéletes választás, sőt, az emberi babasampon is megfelel.

Törölköző: Válassz egy régi törölközőt, amit nem sajnálsz és jelöld ki a kutyusnak!

Pelenka: Kölyök, illetve oltatlan felnőtt kutyusoknál is elengedhetetlen, mivel nem mehetnek ki sétálni az oltási program végéig (1.5-2 hónap). Cicák esetében pedig alom + alomtálca.  

Esetleg kennel: Ha sokat nem tartókodsz otthon (pl. dolgozol), megéri egy kennelt beszerezni, vagy tőlünk kölcsönkérni (nem mindig tudunk adni sajnos). Marketplace-en vannak nagyon olcsók már, amit utána el is tudsz adni! Ezt kiválthatod egy csukható szobával, ahol kevesebb dolgot tud tönkretenni.

Szervezés

Budapestig meg tudjuk oldani a fuvarokat általában, de máshonnan is szívesen vesszük a segítséget, feltéve, ha meg tudod oldani a szállítást.

Sokszor írjuk ki fuvarsegítségnek a kisállatokat, ehhez sajnos zömében kell tudni alkalmazkodni, mert egyszerre több kisállat is lehet benn a fuvarban, több idivel. Igyekszünk olyan időpontba suvasztani, ami jó lehet mindenkinek, de mi is nagyban függünk attól, mikor jár valaki erre.

Légy türelmes, mert nem mindig rajtunk múlik mikor tudjuk nyélbe ütni a fuvart!

Fontos megjegyezni még, hogy amint elindult a fuvar felfelé, muszáj tudnod vállalni a kisállatot, mert nincs hová tennünk, van, hogy 1 napig, pár napig sem! Amennyiben lehetőséged van rá, kérlek időben jelezd, ha mégse számíthatunk a segítségedre.

Egyesével, többesével?

Sok posztot teszünk ki úgy, hogy esetleg minimum kettesével teszünk ki ideiglenes befogadókereső posztokat. Ez sajnos azért van, mert sokszor 8 hét alatti tökmagok esetében sokat segít nekik, nem csak a fejlődésben, de az egészségük megőrzésében is, ha tesó jelenléttel időznek még. 

Kétszer több pisi és kaki, de fele annyi idő, hiszen egymással játszva, az idi keríthet magának nyugalmat is. Ha esetleg van rá lehetőséged és kapacitásod, próbáld ki kettesével, több az előnye, mint a hátránya.

Ez egyedül akkor működhet, ha ugyanonnan vannak a kisállatok, mert két külön alomból, két külön helyről csak akkor vállalj, ha el tudod Őket egymástól tökéletesen szeparálni.

Kölyök, vagy felnőtt kutya?

Kölykök esetében:

Oltásoktól függően nem sétálhatnak, vagy csak kellő óvatosággal mehetnek ki a kertbe. Könnyebben összeszoktathatók, ha van más állat a családnál. Pelenkás megoldás van (földre leteríthető), ezt néhány nap alatt megszokják és megtanulják, így mintha cicád lenne és csak az almot kellene takarítani. (TIPP: mártsd bele a pelust a pisibe, így visszamegy a szagra, szép lassan megszokja)

2-3 hét az átlag gazdisodásig

Felnőttek esetében:

Sétálhatnak, kevesebb oltásra van szükségük, persze ennek ellenére nem tudjuk garantálni a szobatisztaságot, hiszen eddig vagy az utcán éltek, vagy rácsok mögött. Hozhattak magukkal traumákat, de nincs olyan, amin a türelem és a gondoskodás/odafigyelés ne segíthetne. Kevesebb a mozgásigénye és jobban tanítható egy felnőtt kutyus. 

4 hét az átlag gazdisodásig

Kutya, cica mellé szabad-e?

Oltott kutya, oltott (benti tartású) cica mellé biztonságosan mehet. Komoly veszélyt a felnőtt, oltott kutyákra nem jelentenek a tökmagok, általában extra féreghajtást és bolhacseppet érdemes alkalmazni, ha kis mentvénnyel számolunk. 

Kijárós cica, vagy oltatlan kutya esetében muszáj szeparálni az oltási program végéig.

Amennyiben nem vagy biztos a kutyádban, hogy mennyire lenne kooperatív a szituációban, gondoskodj arról, hogy el tudd szeparálni Őket, mert nem biztos, hogy tudunk azonnali másik helyet a mentvénynek.

Praktikák, és amikkel a kutyusokon segíthetsz

Ahhoz, hogy ezt az időszakot zökkenőmentessé tedd, íme néhány hasznos infó, praktika:

  1. Ha oltatlan kölyköd van, nem sétálhatsz vele, kicsit sem, nem teheted le az orvosi rendelőben, utcán, sehol! Amennyiben felnőtt kutyusod van, kellő óvatossággal sétáltasd, hiszen attól még, hogy szívósabb, felszedhet Ő is nem kívánt dolgokat.
  2. Ha jót akarsz tenni, az elejétől kezdve szoktasd arra, hogy olykor egyedül kell lennie: ha beteszed a kennelbe, vagy elmész otthonról, ne csitítgasd, inkább hallgasd végig a vau-vau litániát, mert néhány perc csupán és abbamarad. Ha nyugalomra inted, visszamész hozzá, vagy babusgatod, azzal azonosítja a hangoskodást, hogy a figyelmedet megkapja, így inkább az elején fogd be a füled egy kicsit, mint sem, hogy ehhez hozzászokjon.
  3. Ajtón be, ajtón ki, először mindig a kétlábú menjen, meg kell tanulnia a hierarchiát, így később ha olyan szituációkba keveredik, a gazdi fogja uralni a helyzetet és jobb bizalom épül ki.
  4. Tanítsd meg néhány alap trükkre – egy-egy ül, pacsi videó felrobbantja az internetet és sokkal előbb kerül gazdihoz a kutyus.
  5. Ha neki nem tetsző dologra készülsz (pl. állatorvos), készíts be jutalomfalatot, vagy előtte esetleg egy jó kis kutyafutit (kivéve oltatlan kölyköknél), hogy jó élményekkel társítsa az új szituációkat. (Fürdetés közben, amíg nyugton van, mehet jutifali, vagy esetleg kenj mogyoróvajat a kád szélére, amíg azt nyalogatja, tudod fürdetni.)
  6. Jó tartalmak, fotók. Minél részletesebb leírást adsz egy kutyusról és minél jobb fotókat készítesz, annál jobb esélyei vannak arra, hogy hamar gazdisodjon.

Ha elakadsz

Ha elakadsz, vagy furcsa dolgot tapasztalsz, minden esetben kérj tőlünk segítséget! Mindenben megkapod a maximális támogatást!

Ha a kisállat bágyadt, nincs jól, hány, furcsa a kaki, hívj, írj azonnal és mi fogjuk tudni mi a teendő!

Te is találhatsz neki otthont

Ha minden rendben van és eldöntötted, hogy nem tartod meg (mert, hogy Tiéd erre az első lehetőség), akkor segíthetsz nekünk a gazdikeresésben. Mesélj róla rokonoknak, tedd ki Te is a posztját, vagy akár, ha jó kiírást találsz, linkeld el hozzá az embereket.

A posztolást, szűrést és az örökbeadást mi csináljuk, valamint a gazdi kilétére való döntést mi hozzuk meg. Ebben szívesen vesszük a segítséget, viszont mi több tapasztalattal rendelkezünk, illetve mi vállaljuk a felelősséget a döntésért, ezért kérlek bízd ránk!